Kladno nás bude řezat, ví před finále Papež. Bohuslávek věří, že Kanonýři mají klíč k úspěchu

Erik Papež a Jakub Bohuslávek, koláž Český florbal | foto: DDQ Florbal Chomutov/Kanonýři Kladno

Mužská první liga vstoupí už o tomto víkendu do své rozhodující fáze. Ve finále na sebe narazí hegemon základní části BUTCHIS a příjemné překvapení z Kladna. Nadcházející boj o přímý postup do Livesport Superligy hodnotí v obsáhlém preview Erik Papež a Jakub Bohuslávek.


Už duely v základní části napovídají, že by nás mohla čekat zajímavá série. BUTCHIS totiž doma vyhrál těsně 4:3 a i z Kladna si přivezl triumf, na výhru 9:5 se ale nadřel a vývoj musel obracet. Kanonýři za sebou navíc mají skvělou sérii s Ústím, ve které se jim povedl senzační obrat. „Teď už každý musí vidět, že florbalová kvalita v našem týmu je a že se sešlo hodně okolností, které nám během sezony nezahrály do karet. Ať už to bylo zranění, pokles formy klíčových hráčů a tak dále,” říká Bohuslávek. 

BUTCHIS naopak jako nováček prošel sériemi hladce a bude chtít dopsat senzační pohádku. „Na finále se těšíme hodně. Bereme to ale jako každý zápas v play-off. Nechceme si to brát nějak víc do hlavy. Samozřejmě ale doufáme, že vyhrajeme a že tou sérií projdeme ideálně 3:0 a nenecháme se rozhodit jako v těch sériích předtím. Víme, že Kladno bude hrát tvrdě a do těla. Vyhraje to nejspíš ten, kdo to dokáže víc ustát v hlavách,” přemítá pak Papež.

BUTCHIS: Hegemon, jehož nečeká lehký úkol

BUTCHIS ovládl základní část. Jako nováček ovládl základní část ligy nevídaným způsobem, když si připsal rekordní počet bodů, což nikdo nečekal. „I pro nás to bylo docela překvapení. Neměli jsme malé ambice. Věděli jsme, že jsme na tom kvalitativně dobře a máme vyrovnaný tým. Z prvního místa jsme byli nadšení, ale máme zkušeného trenéra Jana Zahalku, který nás už od desátého kola usměrňoval, abychom nebyli na hrušce,” popisuje Papež důležitý faktor.

Pražský tým vstoupil do play-off sérií s Gullivers, které si zvolil v rámci výběru soupeřů. „Z výběru jsem byl osobně docela překvapený, jelikož jsem nebyl na týmovém soustředění. Velká část týmu včetně mě chtěla Štíry. Hrát s Gullivery mi nebylo ani v základní části totiž díky jejich stylu hry moc příjemné,” popisuje Papež. 

Sérii ale nakonec nováček 1. ligy mužů zvládl s bravurou a postoupil po výsledku 3:0. „Rozhodl hned první zápas, kdy jsme ukázali svou sílu. Všichni jsme to čekali po zkušenostech ze základní části o dost těžší, ale jejich nástup do prvního zápasu byl celkem vlažný a přišlo mi, že ani nepřijeli vyhrát. Sami jsme to nečekali a rozhodně jsme nebyli nějak přemotivovaní a i tak jsme vyhráli 17:1. Gullivers pořádně nastoupili až do třetího zápasu, kdy hráli doma a snažili se s tím něco udělat,” hodnotí bitvu s prvním brněnským celkem.

Florbalisté BUTCHIS při utkání na půdě Hattricku Brno | foto: FBŠ Hummel Hattrick Brno

V semifinále se BUTCHIS podíval do Brna znovu, to na něj čekal Hattrick, který ještě před rokem působil v Livesport Superlize. „Už od začátku to bylo napjaté. Hattrick hraje hodně tvrdě a do těla. Rozhodla určitě produktivita, kdy kluci z Brna moc neproměňovali šance, a i to, že jsme to ustáli v hlavách. Jak jsem říkal, tak Hattrick hrál tvrdě a celkem do nás šli. I jejich trenér potvrdil, že to byla jejich taktika. Neměli jsme ani moc zbytečných vyloučení, na což jsme trpěli v základní části,” popisuje příčiny postupu do finále Papež.

Do finále nastoupí svěřenci Jana Zahalky v roli favorita, proti ale bude stát překvapení tohoto play-off. „Postup Kladna nás také překvapil. Upřímně jsem si myslel, že vypadnou již v sérii s Bulldogs. Byli jsme se s klukama podívat na zápase s Ústím a když jsem Kanonýry viděl, jak otočili tu třetí třetinu, tak v tu chvíli jsem si upřímně přál spíše to Ústí. Kladno je tým na play-off. Florbalovou kvalitou na tom nejsou tak dobře jako my, ale umí se dobře přepnout, dokáží bojovat a hrát tvrdě. I díky tomu to bude těžký soupeř. Víme, že to bude tvrdá série. Kluci jsou velcí řízci a víme, že nás budou řezat. Samozřejmě bude záležet i na tom, jaký metr nastaví a rozhodčí a jestli to budeme muset ustát v hlavách. Budeme se snažit do série nastoupit jako do těch předchozích. Chceme hned od začátku vést. Důležitý bude hned ten první zápas. U nich to bude těžší, mají tam lepší atmosféru, hala na ně vytváří tlak a mají skvělé fanoušky, kteří za nimi přijeli i do Ústí,” uvědomuje si sílu soupeře. 

Přesto však Papež věří, že síla na straně BUTCHISu je i ve složení kádru. „Máme hodně mladý tým. Většina kluků si, až na výjimky, play-off první ligy nezahrála. Jinak jsme tam, jako třeba moje lajna, hlavně hráči ročníku 2001, 2002, kteří jsme nejvíce hráli národku. Samozřejmě jsme byli upozorňovaní na to, že série play-off budou úplně o něčem jiném a i to přispělo k tomu, jak zatím ve vyřazovací části hrajeme. Velkou výhodou je i to, že kromě mladých kluků máme v týmu řadu zkušených hráčů a že se díky tomu můžeme navzájem usměrňovat,” popisuje 21letý florbalista.

Kladno: Kanonýři se rozjeli, v zádech mají i skvělé fanoušky

Kladenští Kanonýři si v play-off zahráli téměř maximum možných zápasů. V osmifinále se coby hůře postavený tým postavili Plzni, kterou dokázali ve dvou zápasech vyřadit. „Zlomový byl první zápas, který byl vyrovnaný a chvilku před koncem jsme odskočili a získali první bod. Troufnu si říci, že v tom druhém klání už jsme byli jasně lepší a postoupili,” hodnotí úvodní krok Bohuslávek.

Do čtvrtfinále si Kanonýry vybrali brněnští Bulldogs, jimž patřila po základní části třetí příčka. „Moc to nikdo nečekal. Spíše jsme si mysleli, že na nás zbude Hattrick. O to víc nás to ale namotivovalo. Byli jsme navíc považováni za outsidera, což je vzhledem k postavení po základní části pochopitelné. Věřili jsme si. Za cíl jsme měli přivézt do Kladna sérii za stavu 1:1,” vysvětluje opora Kanonýrů. 

Hned první zápas se totiž stal kořistí Kladna. Následně ale dvakrát v řadě uspěli Bulldogs, kterým pomohl i senzační obrat ve třetím duelu, kdy vyrovnávali vteřinu před koncem a následně rozhodli v nastaveném čase. „Psychicky to pro nás byla těžká rána. Paradoxně nám v této chvíli hodně pomohlo to, že jsme si už v sezoně procházeli kritickými momenty a bojovali o to, zda vůbec do play-off postoupíme. Ukázali jsme, že jsme mentálně silní,” ví Bohuslávek, který o den později zaznamenal vítězný nájezd a poslal sérii do rozhodujícího pátého klání.

Jakub Bohuslávek z týmu Kanonýři Kladno slaví výhru v 1. lize mužů nad Letkou | foto: Kanonýři Kladno

V něm Kladenští jasně dominovali a zajistili si postup do semifinále. „ Byla to obrovská euforie. Byli jsme rádi, že vracíme výsledky našim skvělým fanouškům, kteří jsou naším obrovským motorem. Je neskutečné, jak nás podporují a moc si toho vážíme,” děkuje juniorský reprezentant.

V semifinále na Kladno čekalo Ústí nad Labem. „Věděli jsme o kvalitách Ústí, že je to tým, co dobře hraje do obrany, má šikovné individuality a dobrého brankáře. Také jsme věděli, že u nich na severu se nehraje lehce a že. nás nečeká nic lehkého,” vrací se Bohuslávek k prvnímu víkendu, po němž Kladenští prohrávali v sérii 0:2.

Do domácího prostředí se tedy Středočeši vraceli ve velmi nevýhodné pozici. „Věděli jsme, že hrajeme o všechno a že nám během 60 minut může skončit sezona. Zvládli jsme první zápas, ale v neděli tomu bylo naopak. Ústí kontrolovalo hru a nevypadalo to s námi úplně dobře. Do třetí třetiny jsme vstupovali za stavu 0:3. Klíčové bylo to, že si vzal kapitán Tomáš Chroust v kabině slovo, každý si jeho projev vzal k srdci a třetí třetinu jsme vyhráli 6:0,” popisuje zlomový bod, který vedl znovu k pátému zápasu. 

„Jeho výsledek mluví za vše, i když Ústí mělo na začátku druhé třetiny tlak, ale Ivan Ponomarev zavřel bráno, hodně nás podržel a my pak podali hodně zkušený výkon, kdy jsme ukázali týmový charakter a florbalovou kvalitu. Byla to znovu obrovská euforie. Nás přijelo podpořit více než sto fanoušků. Celkem jich v hale bylo téměř 700, což byla jedna z historicky nejvyšších návštěv v Ústí. Musím říci, že to byla neskutečná série, která musela být stejně jako ta s Bulldogs pro oko diváka hodně atraktivní,” hodnotí Bohuslávek rozhodující klání. 

Ve finále čeká na Kladenské BUTCHIS, jednoznačný lídr základní části. „Je to hodně specifický tým, který se typologicky liší od těch, se kterými jsme dosud hráli. Myslím si, že mají hodně vyrovnaný tým a víme o jejich kvalitách. I jejich série je skvělá a není náhodou, že trvá tak dlouho. Dlouho nepoznali pocit porážky a to si myslím, že může být cesta. Nechci prozrazovat, co bude klíčem k tomu, abychom je prozradili, ale věřím, že jej máme. Teď jde jen o tom, abychom to předvedli na hřišti. Náš tým sbírá každým zápasem zkušenosti a užíváme si to. Budeme hrát s naprostým klidem. Nevadí nám ani pozice outsidera. Dokonce bych řekl, že nám to docela sedí. Čekám skvělou sérii,” přemítá Bohuslávek, pro kterého je prvoligové play-off skvělou přípravou na blížící se juniorské mistrovství světa. „Sbírám hodně zkušeností a každý takový zápas mi dává hodně moc, takže i směrem k šampionátu je pro mě skvělé, že hraji takové zápasy,” doplňuje.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se