Nováčkům to lepí. Fungujeme jako tým, hlásí kapitán Hradce. Doma jsme silní, ví šumperský lídr Trávníček

Vít Heger (FbC Hradec Králové) brání Matouše Hrubého z Panthers Praha | foto: Panthers Praha

Již pět odehraných kol má za sebou Národní liga. Třetí nejvyšší soutěž je rozdělena na dvě skupiny: západní a východní. V obou skupinách je po dvanácti celcích. Osm nejlepší týmů z každé skupiny čeká play-off, zbylé čtyři zamíří do záchranářského play-down. Soutěž má po úvodních kolech už pouze dva neporažené celky, hořkost porážky nepoznal Hradec Králové a Opava.


Národní liga - západ 

Jediným neporaženým celkem v západní skupině je stále nováček z Hradce Králové. Východočeši zatím ztratili pouze jediný bod v derby s Náchodem a na čele tabulky si již vytvořili čtyřbodový náskok. „My jsme přitom vůbec nevěděli, do čeho jdeme. Bylo nám ale jasné, že se musíme dobře připravit, jelikož půjde o náročnější zápasy. Do sezony jsme vstoupili dobře právě díky povedené přípravě, kterou jsme asi měli lepší než soupeři. Hlavně ale výborně fungujeme jako tým a máme tři vyrovnané formace, což může rozhodovat i v klíčových duelech sezony,“ popisuje důvody vydařeného úvodu kapitán Východočechů Vít Heger.

Královéhradecký celek se může pyšnit také tím, že v jeho kádru se nachází řada odchovanců, což Heger vidí jako velkou výhodu. „Myslím si, že tenhle koncept je skvělý do budoucna, protože máme spoustu mladých hráčů kteří mají vysoký potenciál. Věřím tomu, že za několik let, když se udělá dobrý základ, budeme moci pomýšlet i na vyšší ligy. Klíčové je u nás také to, že máme zdravé prostředí. Je tu super parta, florbal nás všechny baví a v kabině nejsou žádné rozepře. Tento rok jsme dobrali pouze dva nové florbalisty, jinak to jsou všechno hráči z minulých let a většina z nich jsou právě odchovanci. Takže tento koncept chceme hájit dál a doufáme, že z mladších kategorií budou hráči rádi přecházet do našeho mužského týmu.“

Jak již bylo zmíněno, tak Hradečtí těží ze své mládeže. Ti nejlepší pak odchází na zkušenou do elitních týmů, ale i díky dobře nastavenému prostředí se pak odchovanci rádi vrací zpět. Za zmínku stojí Vojtěch Nosek, který v uplynulém ročníku okusil druhou nejvyšší soutěž v dresu Bulldogs Brno, a Matyáš Velc. Bývalý hráč Sparty či Pardubic má aktuálně do Hradce Králové vyřízené  střídavé starty z Karlových Varů a bodově týmu výrazně pomáhá. „To jsou takové první případy. Za sebe si myslím, že máme ještě spoustu mladých hráčů, kteří jsou na vysokých školách a ještě nejsou v tom věku, aby se vraceli za prací do Hradce. Myslím si, že tohle období začne tak za tři čtyři roky. Až generace florbalistů, kteří jsou stejně staří jako já, dostudují a vrátí se zpátky třeba za rodinou či zaměstnání, pak si myslím, že ten příval odchovanců bude ještě vyšší teď. Hráči za tu dobu navíc nasbírají i zkušenosti, takže věřím, že to bude ještě lepší,“ vysvětluje královéhradecký kapitán. 

Nováčkové západní části Národní ligy si podmanili oba konce tabulky. Hned za Hradcem Králové je totiž se čtyřbodovou ztrátou Slavia Plzeň, která sice pouze jednou prohrála, dvakrát o svém vítězství ale rozhodovala v prodloužení. Naopak na druhém konci tabulky se nachází Sokol Rudná a Prague Tigers. Oba týmy postoupivší z divize mají zatím na svém kontě pouhé tři body. Tabulka je však opravdu velmi vyrovnaná. Například rozdíl mezi třetí Jaroměří a osmým Turnovem je pouze dva body. Co se týče individuálních statistik, tak jim vévodí trojice s dvanácti nasbíranými body. Jmenovitě Dominik Reczai z Turnova, Tomáš Hejzlar z Jaroměře a Ondřej Špalek z Čelákovic. 

Oslava branky FBŠ Slavie Plzeň | foto: FBŠ SLAVIA Fat Pipe Plzeň

Národní liga - východ  

Východní skupina Národní ligy je na čele našlapaná. Hořkost porážky nepoznala už pouze Opava. Ambiciózní celek, jejž táhne bodově zatím Dominik Klimscha, bývalý hráč FBC Ostrava, ztratil pouze bod v dramatické bitvě s Kopřivnicí, která je hned za ním. Dvanáct bodů má poté na svém kontě havířovské Torpedo a Šumperk, který před posledním ligovým kolem také držel neporazitelnost. Nováček soutěže vstoupil do ročníku parádně, čtyřmi výhrami a osmatřiceti nastřílenými brankami se prostřílel na první příčku. Jeho úvodní jízdu však překazilo v posledním kole Torpedo Havířov.

„Rozhodně start sezony je nad naše očekávání, ačkoli víme, že ty pravé favority soutěže teprve potkáme. Až poté to bude asi ještě více vypovídající,“ zmírňuje nadšení kapitán Asperu Jiří Trávníček. Šumperský kádr oplývá zkušeností, hráči jsou dlouho pospolu, což vyústilo v uplynulé sezoně v postup výše. Téměř se stejným kádrem vkročil severomoravský celek do této sezony. „Vnímám to určitě jako výhodu. Je potřeba se ale zamyslet i nad tím, že vše stavíme na kamarádství a oddanosti. Vnímáme kvalitu Národní ligy, a to, že je jinde než divize. Uvidíme, jestli nám tato dlouholetá spolupráce bude stačit i na nějaký pěkný výsledek v Národní lize,“ podotýká Trávníček.

Kapitán Jiří Trávníček a Daniel Venouš z Asperu slaví gól | foto: Asper Šumperk

Šumperští budou chtít v sezoně nadále těžit ze svého domácího prostředí. Do jejich haly si pravidelně najde cestu přes 150 diváků, při tažení v divizním play-off byly počty ještě vyšší. „Rozhodně je domácí prostředí pro nás velkou výhodou. I když víme, že doma i venku hraje stejný tým, tak ve své hale jsme o něco silnější. Je to převážně díky atmosféře, kterou nám vytváří florbalová komunita v Šumperku. Doma jsme rozhodně silnější a věříme si více, “ vysvětluje třicetiletý odchovanec Asperu. ,„Máme stanoven jasný cíl. Chtěli bychom se dostat po základní části mezi osm nejlepších celků, abychom nemuseli řešit případné play-down. Základem je vyhrát všechny domácí duely. Když se podaří urvat body venku, tak to bude navíc,“ poodhaluje na závěr Trávníček. 

Na druhém konci tabulky má zatím velké problémy ostravský 1.MVIL. Tým tradičního účastníka soutěže opustila před sezonou řada jmen, nezkušený kádr si tak vybírá svoji daň. Ostravský celek zatím nenasbíral ani bod a co víc - inkasoval už sedmašedesát branek. Na předposledním místě se poté nachází Pelhřimov, tedy poslední semifinálový účastník. Stejný počet bodů má i nováček z Přerova. Produktivitě soutěže vévodí hranický Jan Kolajta spolu s Jakubem Vilímem z Torpeda Havířov. Oba zmiňovaní stihli v pěti duelech nasbírat patnáct kanadských bodů, o bod za nimi je poté šumperský Jan Mannl.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se